Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΜΕΡΟΣ Α΄

Τα Σανά, είναι το τρίτο κατά σειρά χωριό της περιοχής των “Ζερβοχωρίων” Χαλκιδικής, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μετά τα Πετροκέρασα και τα Δουμπιά. Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του ορεινού όγκου, ο οποίος ξεκινάει από το Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και καταλήγει στο Χολομώντα Χαλκιδικής. Ή και το αντίθετο.
Στις νότιες παρυφές της ίδιας κορυφογραμμής, και επί του οδικού άξονος “Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου”, βρίσκονται τα Βασιλικά, ο Γαλαρινός, η Γαλάτιστα. O Άγιος Πρόδρομος, το Παλαιόκαστρο, και λίγο πιο έξω από τον άξονα αυτόν, στην καρδιά του Χολομώντα, ο Ταξιάρχης.

Η περιοχή των Ζερβοχωρίων -επομένως και τα Σανά- μακριά, έξω από το σύγχρονο κόσμο, “Ζιρβά” (Ζερβοχώρια), όπως χαρακτηρίστηκαν από τις δυο κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν: Η μια από Θεσσαλονίκη παροχθίως των λιμνών Κορώνειας Βόλβης, στενά της Ρεντίνας, προς Καβάλα-Αλεξανδρούπολη, και η άλλη, από Θεσσαλονίκη προς Πολύγυρο ή Χολομώντα - Χερσόνησο του Άθω, είναι ένα κλειστό λεκανοπέδιο το οποίο για να επισκεφθεί κάποιος, θα πρέπει οι δουλειές του, σκόπιμα να τον οδηγούν μόνο σ΄ αυτό.

Η συνέχεια στο βιβλίο

Οι φωτογραφίες: Αγαλματίδιο Ελληνιστικής εποχής της ευρύτερης περιοχής των Καλινδοίων. Νικόλαος Μυλωνάς. Αρχαίο νεκροταφείο του Αϊ Λια, εποχής μέχρι και 3ος αιώνας (ρωμαϊκή περίοδος). Στην νότια τοιχοποιία κατά μήκος επί του θεμελίου, η ταφή νεκροκεφαλές που βλέπετε παρακάτω. Στα νότια το περίγραμμα των θεμελίων του πρώτου ναΐσκου, εποχής 10ος αιώνας.
Από το απολυτήριο στρατού, ο Δημήτριος Γραμπής. Νικόλαος Μυλωνάς. Αχιλλέας Γκανιάς. Το απολυτήριο στρατού του Δημητρίου Γραμπή (1929). Τούρκικο ταπί. Η ταφή που είπαμε παραπάνω. Η πολεμική σύνταξη του Αθανασίου Γκανιά, σε δύο σελίδες (Βαλκανικοί Πόλεμοι). Κτερίσματα από ρωμαϊκές και βυζαντινές ταφές της περιοχής του Αϊ Λια.







Δεν υπάρχουν σχόλια: