Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΚΑΛΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενός κυνηγιού...μύρια έπονται

25 Αυγούστου 2011

Αν και κρίσιμη δραστηριότητα για την επιβίωση των ανθρώπων πριν 100.000 χρόνια, το κυνήγι δεν είναι πλέον τίποτα περισσότερο από μια βίαιη μορφή αναψυχής που η συντριπτική πλειοψηφία των κυνηγών δεν χρειάζεται για την επιβίωσή της.

Το κυνήγι έχει συμβάλει στην εξαφάνιση πολλών ειδών παγκοσμίως και πολλά ζώα υφίστανται έναν παρατεταμένο και οδυνηρό θάνατο όταν τραυματίζονται από τους κυνηγούς. Εκτιμάται ότι το 50 τοις εκατό των ζώων που πυροβολούνται τραυματίζονται αλλά δεν σκοτώνονται και δεν περισυλλέγονται από τους κυνηγούς. Για παράδειγμα, ένα είκοσι τοις εκατό των αλεπούδων που τραυματίζονται στο κυνήγι πυροβολούνται, ενώ το 10 τοις εκατό που καταφέρνουν να ξεφύγουν, υποκύπτουν στη τραγική μοίρα του λιμού. Άλλη μελέτη αναφέρει ότι εκατομμύρια τραυματισμένων παπιών δεν περισυλλέγονται από τους κυνηγούς και καταλήγουν μετά από έναν επώδυνο θάνατο.

Το κυνήγι διαταράσσει τη μετανάστευση και τη χειμερία νάρκη και καταστρέφει οικογένειες και ολόκληρες κοινότητες ζώων. Το άγχος που υποφέρουν τα θηρεύσιμα αλλά και τα μη θηρεύσιμα ζώα, και που προκαλείται από την όλη αναταραχή που δημιουργούν οι κυνηγοί, βλάπτει σοβαρά τις διατροφικές τους συνήθειες καθιστώντας δύσκολο γι’ αυτά να αποθηκεύουν το λίπος και την ενέργεια που χρειάζονται για να επιβιώσουν το χειμώνα.

Εδώ και μερικά χρόνια οι κυνηγοί αυτοανακηρύσσονται διαχειριστές της φύσης με τις ευλογίες του κράτους που επωφελείται εισπράττοντας τα ματωμένα χρήματά τους. Σε πολλές χώρες το κράτος αναλαμβάνει το ίδιο να εξοντώσει τα λεγόμενα «αρπακτικά» (π.χ. μαζική εξόντωση λύκων στην Αλάσκα από ελικόπτερα) προκειμένου οι κυνηγοί να έχουν περισσότερα θηράματα, ενώ στην Ελλάδα οι ίδιοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι τοποθετούν δηλητηριασμένα δολώματα για να εξολοθρεύσουν τους φυσικούς εχθρούς αλλά και τα σκυλιά άλλων κυνηγών για να μην κυνηγούν στα μέρη τους. Επιπλέον πολλοί κτηνοτρόφοι δηλητηριάζουν τα κυνηγόσκυλα με αποτέλεσμα να θανατώνονται και πολλά πτωματοφάγα πτηνά και άλλα είδη.

Όμως η φύση δεν χρειάζεται διαχειριστές. Η λεπτή ισορροπία των οικοσυστημάτων εξασφαλίζει την επιβίωσή τους, εάν αυτά παραμείνουν αμετάβλητα από εξωγενείς παρεμβάσεις. Οι φυσικοί εχθροί βοηθούν στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας κυνηγώντας μόνο τα πιο αδύναμα και άρρωστα ζώα, ενώ οι κυνηγοί σκοτώνουν οποιοδήποτε ζώο του οποίου το κεφάλι θα ήθελαν να πάρουν ως τρόπαιο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων και υγιών ζώων που χρειάζονται για να διατηρήσουν έναν ισχυρό πληθυσμό για το είδος τους.

Δεν είναι μόνο ότι το «άθλημα» κυνήγι θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία της φύσης αλλά δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, η απελευθέρωση των εκτρεφόμενων ειδών με σκοπό τη θήρευσή τους συμβάλλει στην εξάπλωση των παθήσεων που αυτά αναπτύσσουν στην κατάσταση αιχμαλωσίας μολύνοντας έτσι τα ενδημικά είδη.

Επίσης το κυνήγι προκαλεί πολλά ατυχήματα που έχουν θύματα είτε μη θηρεύσιμα είδη, είτε ακόμα και ανθρώπους. Τα λιγοστά κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων που δραστηριοποιούνται στη χώρα βρίθουν από χρυσαετούς, μαυρογύπες, νανόκυκνους, γερακίνες, μπούφους κλπ που συνεχώς καταφθάνουν εκεί τραυματισμένα. Όμως το κακό δεν σταματά εδώ. Πολλά από τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι κρατούνται διαρκώς αλυσοδεμένα, δεν έχουν επαρκή κτηνιατρική κάλυψη και σήμανση, είναι σκελετωμένα, μεταφέρονται μέσα σε σκοτεινά και μικρά κουτιά στις κυνηγετικές τοποθεσίες, ενώ πολλά χάνονται κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους μετά τη λήξη του για να πεθάνουν από λιμό.

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2011-2012, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλούν την πολιτεία να αρχίσει επιτέλους να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα λαμβάνοντας άμεσα μέτρα προστασίας της άγριας ζωής σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που έχει υπογράψει και να αρχίσει να βάζει στην πολιτική της ατζέντα την άμεση και οριστική κατάργηση του κυνηγιού.

"Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"


Προς: κα Αθηνά Τραχήλη
Πρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Αθήνα, 25 Αυγούστου 2011

Θέμα: Απάντηση στη Συνέντευξή σας στα ΝΕΑ της 9.8.2011

Κυρία Τραχήλη,
Σε απάντηση των όσων ισχυριστήκατε στη συνέντευξη που δώσατε στην κα Εύη Σάλτου, από τα ΝΕΑ την Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011 τα σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, έχουν να σας απαντήσουν τα εξής:
Το σχέδιο Νόμου για τα ζώα συντροφιάς που όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουμε, διαβάσαμε και ποικιλοτρόπως διαβουλευτήκαμε, ξεκαθαρίζει πως απαγορεύεται πια η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο και άλλου είδους θεάματα και γενικώς η χρησιμοποίησή τους, ακόμα και η φωτογράφησή τους, με σκοπό το κέρδος. Αυτό ορίζεται σαφέστατα στο άρθρο 12 του σχεδίου και δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε στο θέμα εφόσον είμαστε σύμφωνοι με την απαγόρευση αυτή.
Στο άρθρο 18 γίνεται εκτενής αναφορά για τρόπους προαγωγής της ζωοφιλίας και τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας αλλά και κάθε φιλόζωος πολίτης αυτής, δεν μπορεί να μη δηλώσει την ικανοποίησή του σχετικά με όσα συμπεριλαμβάνονται στο εν λόγω άρθρο. Από καιρό μάλιστα, διάφορα φιλοζωικά σωματεία έχουν ετοιμάσει πλούσιο υλικό για τον σκοπό αυτό, το οποίο και έχουν προωθήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στόχος όλων μας λοιπόν είναι η προαγωγή της ζωοφιλίας και η αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στα θέματα των ζώων.
Αυτό όμως, κυρία Τραχήλη, θα πάρει χρόνο μέχρι να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα. Η αυστηροποίηση των ποινών όμως θα λειτουργήσει άμεσα και θα αποτρέψει σε μεγάλο, θέλουμε να πιστεύουμε, βαθμό την κάθε είδους βία, λειτουργώντας και εκπαιδευτικά, διότι και δια της τιμωρίας μαθαίνουμε.
Τα κρούσματα κακοποιήσεων στη χώρα μας είναι πάρα πολλά, είναι απολύτως αληθινά, όπως άλλωστε και στο παρελθόν ήταν, αλλά την διαφορά την κάνει τώρα η εύκολη μέσω του διαδικτύου επικοινωνία και η άμεση ενημέρωση.
Οι Έλληνες κτηνίατροι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι σχετικό με τον μεγάλο αριθμό των κακοποιήσεων, διότι οι φιλόζωοι πολίτες και τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας σ’ αυτούς στρέφονται κάθε φορά που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως οι τελευταίοι αποτελούν και την κύρια πελατεία των ιδιωτών κτηνιάτρων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η προβολή περιστατικών κακοποίησης, ασφαλώς και δεν έχει στόχο την προώθηση αδέσποτων για υιοθεσία στο εξωτερικό, όπως ισχυρίζεστε στη συνέντευξη σας. Είναι μια πραγματικότητα που αν κάνουμε πως δεν την αντιλαμβανόμαστε, γινόμαστε συνεργοί στις κακοποιήσεις. Οι υιοθεσίες στο εξωτερικό, είναι μια ανάγκη η οποία θα εκλείψει αν συνεργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση του περιορισμού του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
Οι Έλληνες κτηνίατροι μπορούν να παίξουν ένα πολύ σοβαρό ρόλο σ’ αυτό, μειώνοντας τις τιμές για την στείρωση των ιδιόκτητων ζώων, ώστε να μην είναι αποτρεπτικές για τους ιδιοκτήτες τους και στειρώνοντας δωρεάν ή με ελάχιστη αμοιβή τα αδέσποτα της περιοχής τους, κατά τα πρότυπα των συναδέλφων τους άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που διανύουν χιλιόμετρα για να στειρώσουν αδέσποτα ζώα, σε χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτών.
Ας συνεργαστούν λοιπόν οι Έλληνες κτηνίατροι με τον τρόπο που προτείνουμε παραπάνω, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας και να σταματήσουν οι απαραίτητες, κατά τους φιλόζωους, υιοθεσίες Ελληνικών αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό ή οι αθρόες και παράνομες εξαγωγές, όπως εσείς χαρακτηρίζετε αυτές τις υιοθεσίες. Η πολιτεία ζητά την συνδρομή όλων, προκειμένου να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων που μαστίζει τη χώρα μας και εξευτελίζει τους πολίτες της.
Οι Έλληνες κτηνίατροι, με την ευαισθησία που τους διακρίνει, μπορούν και πρέπει να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια για το σκοπό αυτό. Είμαστε σίγουροι πως προκειμένου για την απαλλαγή του τόπου μας από το μεγάλο αυτό πρόβλημα, θα βάλουν στην άκρη το οικονομικό τους συμφέρον και σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και τους Δήμους θα κάνουν δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος στειρώσεις αδέσποτων ζώων.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μένουν αυτοί έξω από την προσπάθεια αυτή, όταν μάλιστα η προσφορά από εθελοντές συναδέλφους τους άλλων χωρών της ΕΕ είναι τόσο μεγάλη.
Αλλά κι αν ακόμα είναι ανάγκη να δεχτεί η χώρα μας την βοήθεια που της προσφέρεται από τους Ευρωπαίους εθελοντές, οι Έλληνες κτηνίατροι θα μπορούσαν να προσφέρουν τα ιατρεία τους και να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου τα ζώα να στειρώνονται στο πιο κατάλληλο δυνατόν περιβάλλον.
Η σήμανση και η καταγραφή όλων των ζώων συντροφιάς και μάλιστα με την βάση δεδομένων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που διασφαλίζει την σωστή τήρηση των αρχείων, οι μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων από εθελοντές Έλληνες και Ευρωπαίους επιστήμονες και οι αυστηροί κανόνες για την διατήρηση ζώου συντροφιάς, σίγουρα θα συντελέσουν στον περιορισμό της εγκατάλειψης και την μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
Το νέο Νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά σημεία και είναι σαφές πως με την ψήφιση του θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την προστασία των ζώων, την υπεύθυνη ιδιοκτησία και τον περιορισμό των αδέσποτων.
Είμαστε σίγουροι πως έχουμε τους Έλληνες κτηνίατρους συμμάχους σε κάθε ενέργεια μας προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και φυσικά στην προσπάθεια που κάνουμε για την ολοκλήρωση και άμεση ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Δηλώνοντας την επιθυμία μας για μια καλή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ φιλοζωικών ομάδων και Πανελλήνιου Κτηνιατρικού συλλόγου, περιμένουμε την απάντηση σας.

Mε εκτίμηση / Για την
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και την
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ελένη Γερνά
Ολυμπιάδα Χαλιδικής
ΤΚ 57014
Τηλ. 6944383206
e-mail animalrs@otenet.gr

---
Την ύπαρξη μιας μυστικής Επιτροπής που οδήγησε την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας μας, καθώς και των άλλων αδύναμων Οικονομιών της Ευρωζώνης, τα τελευταία δύο χρόνια, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Όπως έγραψε η έγκριτη εφημερίδα, αμέσως μετά από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Λίμαν Μπράδερς, το Σεπτέμβριο του 2008, και την παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε, ένα μυστικό κονκλάβιο διερευνούσε το ενδεχόμενο κατάρρευσης οικονομίας κράτους - μέλους της ζώνης του ευρώ και εκπονούσε ανάλογο σχέδιο αντίδρασης.
Το «κονκλάβιο» αυτό έχει και το όνομα της «επιτροπής που δεν υπήρξε ποτέ», καθώς όλες οι δραστηριότητές του καλύπτονταν από άκρα μυστικότητα.
Όπως επισημαίνει η... διεθνούς εμβέλειας αμερικανική εφημερίδα, «το Μάρτιο του 2009, ο Ξαβιέ Μούσκα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ένα ειδικό σώμα τεχνοκρατών που διαχειριζόταν την οικονομική πολιτική της Ε.Ε. Ενημερώνοντας τον διάδοχό του, Αυστριακό Τόμας Βίζερ, του είπε: «Παρεμπιπτόντως, υπάρχει και μια ομάδα που επίσημα δεν υφίσταται».
Η μυστική αυτή ομάδα λειτουργούσε από το Νοέμβριο του 2008 για τη δημιουργία σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης από χώρα-μέλος της Ευρωζώνης και μέλη της ήταν κορυφαία στελέχη των οικονομικών επιτελείων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με θέση κάτω από τους υπουργούς. Τα μέλη της ομάδας προέρχονταν από τα επιτελεία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του γραφείου του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».
«Αυτή η ομάδα κρούσης», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, «συναντιόταν κρυφά στο περιθώριο συνόδων κορυφής, συχνά ξημερώματα ή αργά το βράδυ, εξετάζοντας πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προέλθουν από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεζε να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη συγκέντρωση και χορήγηση κεφαλαίων σε χώρες που είχαν ανάγκη, έχοντας στο πλευρό της τη Γαλλία».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή πάλεψε να ξεπεράσει τις διαφωνίες που υπήρχαν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για το αν θα έπρεπε να διασωθεί μία οικονομία κράτους - μέλους που καταρρέει. Μία απάντηση, που όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του εκτενούς ρεπορτάζ, η Επιτροπή «δεν τη βρήκε ποτέ».
Σε αυτό το γεγονός, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, συνέβαλαν οι ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά και οι διαφορετικές ατζέντες που είχαν οι δύο ισχυροί της Ευρώπης, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στις εκλογές στη Γερμανία και υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους της γερμανικής επαρχίας για την αναγκαιότητα του μηχανισμού στήριξης.

Ωστόσο, η Μέρκελ δεχόταν και εισηγήσεις ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι απλώς «έλλειψη ρευστού», αλλά ότι «η χώρα χρειάζεται επιδιόρθωση». Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί κατάλαβε αμέσως ότι τα προβλήματα της Ελλάδας απειλούν να συνταράξουν την Ευρωζώνη και ζήτησε άμεση δράση.
Όπως έγραψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ο κίνδυνος κρίσης κρατικών χρεών είχε αρχίσει να απασχολεί την Ευρωζώνη ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η Ουγγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκτός του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, είδε να στερεύει ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές. Τότε οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν ειδικό μηχανισμό, επιτρέποντας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να σώσουν την Ουγγαρία, παρέχοντας 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.
Το δημοσίευμα προσθέτει πως «σύντομα έγινε κατανοητό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ανάλογο μηχανισμό να σώσει με παρόμοιο τρόπο χώρα της Ευρωζώνης. Επιπλέον, η ιδέα της προσφυγής στο ΔΝΤ ήταν ταμπού για πολλούς κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε., επειδή οι τελευταίοι θεωρούσαν ότι στο Ταμείο προσφεύγουν μόνο φτωχές χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ».
Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε επίσης πως η Ευρωζώνη κινητοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του 2010 και ότι μόνο τότε άνοιξε σε όλα τα μέλη της η πρόσβαση στη μυστική επιτροπή, γιατί τότε πλέον ήταν εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να προχωρήσει στις αγορές και μία χρεοκοπία θα είχε πολύ χειρότερα αποτελέσματα από την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς.


Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ στον «Αδέσμευτο»


-*******-


Ανέσυρα από το αρχείο μου μια είδηση από απόκομμα εφημερίδας γραμμένης πριν από αρκετά χρόνια.

Θα θυμάστε την επιχείρηση των Ισραηλινών για την απελευθέρωση των ομήρων συμπατριωτών τους από το Έντεμπε της Ουγκάντα. Θα σας θυμίσω πως στην επιχείρηση εκείνη εκτός των στρατιωτών, είχαν λάβει μέρος ψυχολόγοι γνωρίζοντες την γλώσσα του κράτους που θα επιχειρούσαν, με ειδικότητες (άκουσον - άκουσον ) όπως: ειδικός στην διασπορά ψευδών ειδήσεων, ειδικός στην δημιουργία σύγχυσης κ.λ.π. Αυτοί οι άνθρωποι εκλήθησαν να δράσουν σε χρόνο μηδέν, και σε εχθρικό περιβάλλον και τα κατάφεραν. Για την ιστορία σας θυμίζω πως έχει γυριστεί και ταινία με τίτλο «ΕΝΤΕΜΠΕ».

Αν σκεφθούμε τώρα ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μας καλοτάϊσαν, μας έκαναν τεμπέληδες (μέσω του πακτωλού χρημάτων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία πήραν αμέσως πίσω από τις αγορές ειδών πολυτελείας που κάναμε από το εξωτερικό), και μας αποψίλωσαν από κάθε παραγωγική βιομηχανική, βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση, θα καταλάβατε ότι ο Έλληνας ραχάτεψε, έχασε το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής, την καχυποψία του, και έγινε αμέσως εύκολη βορά στα κοράκια της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Το παράδειγμα της επιχείρησης των Ισραηλινών το ανέφερα για να καταλάβετε πως υπάρχουν έτοιμα σχέδια και υπηρεσίες που δίδουν λύσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου, και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Φαντασθείτε, τώρα, την άνεση με την οποία λειτουργούν τέτοιου είδους υπηρεσίες, σε ένα κράτος το οποίο είναι κυριολεκτικά διαλυμένο όπως η Ελλάδα, γιατί ο Έλληνας χόρτασε και, χορτάτος πλέον, άρχισε να αμπελοφιλοσοφεί, και να αποδέχεται «προοδευτικές» ιδέες που κάτω από διαφορετικές συνθήκες, όχι απλά θα απέρριπτε, αλλά και θα πολεμούσε.

Μέσα όμως σ' αυτήν την ομίχλη, πιστέψτε με υπάρχει κάτι εντυπωσιακά αισιόδοξο. Οι σχεδιαστές της Νέας Εποχής, σαφώς προετοίμασαν την «ειρηνική» άλωση της Ελλάδος, μέσα από την αυτοδιάλυσή της. Και το πέτυχαν. Το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό όμως στο οποίο έπεσαν έξω, ήταν ο χρόνος στον οποίο θα επιτύγχαναν τον στόχο τους. Ποτέ δεν φαντάσθηκαν, ότι αυτό θα γινόταν τόσο γρήγορα. Έτσι, την στιγμή αυτή, την τόσο κρίσιμη για ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, υπάρχουν εν ζωή παλαιότερες γενιές, οι οποίες βλέπουν με ευκρίνεια αυτό που συμβαίνει, συγκρίνουν το παρόν με το παρελθόν, και αρχίζουν να ανακτούν την καχυποψία τους και την αγωνιστικότητά τους.

Αυτές οι γενιές μεταφέρουν πλέον φωναχτά τις απόψεις στις νέες γενιές μέσα στην οικογένεια, ως παππούδες ή γονείς, αλλά και όπου βρεθούν, με αποτέλεσμα οι νεότεροι να αντιλαμβάνονται πλέον, πως κάτι τρέχει. Όλο αυτό το σκηνικό, μοιάζει να δημιουργεί ταχύτατα μια δύναμη ανάσχεσης, και αυτό πιστεύω πως το έχουν αντιληφθεί οι δωσίλογοι πολιτικοί, και οι κάθε λογής και προέλευσης σύμβουλοί τους, και μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν. Διότι πλέον, δεν υπάρχει χρόνος άνετων, από άποψη χρόνου χειρισμών, και πολύ φοβάμαι πως η αντίδραση θα είναι βίαιη. Αν προχωρήσουν πάντως βιαίως, το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν θα χάσουν οι Έλληνες, γιατί παιδιά, μην ξεχνάτε ότι: παίζουμε στην έδρα μας και επί πλέον ο Θεός μας δεν μας εγκατέλειψε ποτέ.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΕΦ. ΒΑΡΛΑΓΚΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΔΝΤ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ... ΟΠΑΔΟΥΣ!.. Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ - «Έθνος» 13/8


Όποια ελληνική εφημερίδα και αν άνοιγε κανείς την Κυριακή, θα έπεφτε πάνω σε συνέντευξη του Δανού Πωλ Τόμσεν, του υπαλλήλου του ΔΝΤ που ασκεί καθήκοντα "Υπερπρωθυπουργού" της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα ως εκπρόσωπος των ξένων δυναστών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, υπό τον έλεγχο των οποίων έχει περιέλθει η χώρα μετά την υπαγωγή της στο καθεστώς του διαβόητου μνημονίου κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Ήταν φανερό ότι είχαμε να κάνουμε με μια προγραμματισμένη "επιχείρηση γοητείας" της τρόικας, η οποία φυσικά δεν έπεισε κανέναν.

Η παταγώδης επικοινωνιακή αποτυχία δεν οφείλεται φυσικά στις ανιαρές κοινοτοπίες που επανέλαβε ο Τόμσεν, αλλά στην ουσία της πολιτικής που ακολουθούν το ΔΝΤ και η ΕΕ εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Όταν έχεις περικόψει μισθούς και συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων, πρέπει να έχεις απύθμενο πολιτικό θράσος, για να ισχυρίζεσαι σοβαρά χωρίς να αντιλαμβάνεσαι ότι γίνεσαι προκλητικός, πως "η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τις μεταρρυθμίσεις και τα πλεονεκτήματά τους στον κόσμο", όπως είπε ο Τόμσεν στο "Έθνος της Κυριακής", και μάλιστα προσθέτοντας σε άλλη συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" ότι "αν εξηγηθούν σωστά αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα γίνουν αποδεκτές"!

Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στη χώρα του Τόμσεν, αλλά στη δική μας χώρα δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης τόσο ηλίθιος, ώστε να του κόβεις τον μισθό και τη σύνταξη, και να λεηλατείς περαιτέρω τα εισοδήματά του ακριβαίνοντας τα πάντα, μέσω δραματικών αυξήσεων του ΦΠΑ, και αυτός να αισθάνεται πανευτυχής, μόλις του εξηγήσεις τι... "τρομερά οφέλη" θα έχει από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου και του οδηγού βυτιοφόρου! Είναι πολύ πιθανότερο να σε δείρει, παρά να μείνει έκθαμβος ενώπιον της σοφίας της πολιτικής σου... Είναι προφανές, όμως, ότι ο Δανός "γκαουλάιτερ" του ΔΝΤ διακατέχεται από τέτοια έπαρση, ώστε νομίζει πως απευθύνεται σε "ιθαγενείς".

"Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό, οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις να γίνουν με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και ισορροπημένο", δήλωσε στο "Έθνος" και συνέχισε: "Πώς θα γίνει δίκαιος (σ.σ.: ο καταμερισμός των βαρών); Φορολογώντας τα υψηλότερα εισοδήματα. Θεωρώ πως δεν είναι ανάγκη να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές περισσότερο από όσο προβλέπεται στο μνημόνιο".

Το "κοινωνικά δίκαιο" δηλαδή κατά τον Τόμσεν είναι οι μεν πλούσιοι απλώς να πληρώσουν τους φόρους που νομίμως τους αναλογούν, χωρίς καμιά αύξηση των φορολογικών συντελεστών, οι δε μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποστούν μείωση μισθών και συντάξεων! Κατά το ΔΝΤ δηλαδή είναι ισοδύναμη η λεηλασία των εισοδημάτων εκατομμυρίων Ελλήνων με την απλή τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους των πλουσίων! Αυτό το θεωρεί "κοινωνικά υπεύθυνο και ισορροπημένο". Έκτακτη λογική.

Η "κοινωνική ευαισθησία" του εκπροσώπου του καθεστώτος επικυριαρχίας της ΕΕ και του ΔΝΤ αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο και από τις θέσεις του σε ακόμη ένα θέμα.

Αναφερόμενος, στην απολύτως αναμενόμενη έκρηξη του πληθωρισμού, στην οποία οδήγησαν τα μέτρα του μνημονίου, ο Τόμσεν ομολογεί ότι "η αύξηση που επιβλήθηκε στους φόρους, πέρασε αυτούσια στις τελικές τιμές". Συνεχίζει, όμως, ακάθεκτος: "Τα καλά νέα είναι ότι δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι αυτή η αύξηση των τιμών θα έχει και δευτερεύουσες επιδράσεις με νέες αυξήσεις λόγω υψηλότερων μισθών", δηλώνει στον "Ελεύθερο Τύπο".

Ο εκπρόσωπος των επικυρίαρχων της ελληνικής οικονομίας αισθάνεται δηλαδή πανευτυχής που οι αυξήσεις των τιμών πέρασαν εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές, χωρίς όμως αυτοί να έχουν αυξήσεις μισθών, οπότε ολόκληρη η επιβάρυνση των μέτρων πέρασε αποκλειστικά και μόνο στους καταναλωτές! Αυτό αντιλαμβάνεται ως "καλά νέα" η "κοινωνική ευαισθησία" του ΔΝΤ και της ΕΕ. Τι να πει κανείς;

Δεν παραλείπει μάλιστα ο Δανός επικεφαλής της τρόικας, να χλευάσει παρεμπιπτόντως και την... καθυστέρηση της ελληνικής οικονομίας για την αύξηση του πληθωρισμού, για τον οποίο πληθωρισμό δεν είναι βεβαίως υπεύθυνα τα μέτρα του ΔΝΤ και της ΕΕ, αλλά το γεγονός ότι "αυτό συμβαίνει σε μια οικονομία όπου ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα"! Το πολιτικό θράσος του επικυρίαρχου...


ΤΡΟΪΚΑ : Δεν ανέχεται αντιστάσεις.

Καθόλου δεν αρέσει στους ξένους οικονομικούς επικυρίαρχους της χώρας μας η στάση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων (πλην του ΠΑΣΟΚ, εννοείται) απέναντι στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ. "Ελπίζαμε όταν σχεδιαζόταν το εν λόγω πρόγραμμα, πως αυτό θα τύχαινε ευρείας πολιτικής στήριξης. Όχι, δεν τη βλέπω στον βαθμό που ήλπιζα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν στο "Έθνος", προσθέτοντας με έμμεσα απειλητικό τρόπο: "Ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξει κανείς που θα παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τόσο σημαντικών ζητημάτων". Αντιθέτως, για τους Έλληνες, είναι πηγή ελπίδας το ότι όλα τα κόμματα, πλην ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ απορρίπτουν το μνημόνιο.


Σ.Σ.«Χ.Δ.»: Μπράβο Γιώργο… Πες τα ακόμα πιο χύμα, όπως τα λέμε κι εμείς…


“Απεβίωσε ο δικτάτορας Ιωαννίδης”… Και που να δείτε τι θα γράψουν οι εφημερίδες, όταν κάποια στιγμή στο μέλλον, ψοφήσουν οι σημερινοί, και πραγματικοί δικτάτορες, τύραννοι και τυραννίσκοι!..


-*****-


Κοινή συνέντευξη τύπου Γιώργου Παπανδρέου - Μπέντζαμιν Νετανιάχου (2)

(ANA) – 3 ώρες πριν


Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου από την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη μετά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ παραγωγικές συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τόσο σήμερα, όσο και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δημιουργηθεί Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε η συνεργασία να προχωρήσει δημιουργικά και στρατηγικά. "Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες" επισήμανε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η Μικτή Επιτροπή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ή έκρηξη σε σχέση με την Τουρκία. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποφασίστηκε συνάντηση των αντίστοιχων Υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας, ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

"Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε ότι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά". "Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία, αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας".

"Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, θα ήταν κάτι αφύσικο", είπε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα είναι υποβοηθητική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας.

Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.

"Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας, είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα ότι "πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, διότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί και η ασφάλεια του Ισραήλ". "Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή, είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου. Οι αμοιβαίες επισκέψεις μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα (σ.σ. οι πρώτες για τις δύο χώρες) αποτελούν επιστέγασμα (των σχέσεων) δύο λαών με μεγάλη ιστορία, τόνισε από την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι δύο πόλεις-πρότυπα του Δυτικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε ότι "οι δυο αρχαίοι και ταυτόχρονα μοντέρνοι λαοί μας, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν".

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού με την δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησε και θέματα άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε ότι θέλουμε μια "ειρηνική Μέση Ανατολή", ενώ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου και για τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Ερωτηθείς ο κ. Νετανιάχου αν οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν στην Ουάσιγκτον ή στο Κάϊρο και τι αναμένεται από αυτές, είπε ότι "το βασικό θέμα είναι πως ανοίγει μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη χωρίς την ύπαρξη, εκ προοιμίου, ατζέντας". "Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλούς μήνες ή πολλά χρόνια, με λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα", είπε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι "μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την πρωτοβουλία". "Η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον από την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και να έχουμε δύο κράτη με το Ισραήλ να αισθάνεται και να είναι ασφαλές με ένα Παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, δημοκρατικό και φιλικό δίπλα στο Ισραήλ και θέλουμε να συμβάλλουμε στη προσπάθεια και ως μέλος της γειτονιάς, αλλά και ως μέλος της ΕΕ" απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ. "Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι προς όφελος και των δύο χωρών" είπε από την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, θεωρώντας ως "δύσκολες και γενναίες τις αποφάσεις" που πήρε ο κ. Παπανδρέου και υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη καθώς αυτή είναι η λύση στην κρίση.

Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου ποια εκτιμά πως θα είναι θέση της Ελλάδας στην περιοχή μετά τις επαφές που είχε με τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, είπε ότι "η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από συγκρούσεις, ή απειλές για χρήση βίας, εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο, που θα διέπεται από καλές σχέσεις όλων των χωρών, γιατί αυτό ωφελεί όλους τους λαούς, και η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό να συμβάλλει". "Ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να πράττουμε, να βοηθήσουμε στην προσέγγιση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αραβικού κόσμου-Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε ότι μπορούμε, στόχος μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια λύση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Από την μεριά του, τέλος, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι "υπάρχει μια συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και την μετριοπάθεια, η οποία είναι πολύ ευρύτερη απ' ότι φαίνεται, συμπεριλαμβάνει και τρίτες χώρες, το Ισραήλ, αραβικές χώρες, την Ελλάδα και άλλες καλοπροαίρετες χώρες της περιοχής και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στη πρόοδο των απ' ευθείας συνομιλιών και θα δώσει μια ώθηση γιατί αυτή είναι η επιθυμία όσων θέλουν την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή, είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη της Ελλάδας".


© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ



ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ - ndpress@nd.gr

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, βουλευτή Α΄ Αθηνών, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Εκπρόσωπο του κόμματος, βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον διπλωματικό του Σύμβουλο κ. Άγγελο Υψηλάντη, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Καλύψαμε στη συζήτηση θέματα διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα εμπορίου, τουρισμού, οικονομίας. Αυτές τις δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα για τον τουρισμό, είναι πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία.

Από την άλλη πλευρά, επίσης, καλύψαμε θέματα που αφορούν στα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας, στο Κυπριακό, στη Μέση Ανατολή, στη διασφάλιση της ύπαρξης του Παλαιστινιακού κράτους, αλλά και την ασφάλεια του Ισραηλινού κράτους.

Μιλήσαμε για θέματα, τα οποία αφορούν τις εξελίξεις, τόσο στο χώρο της οικονομίας, παγκοσμίως, όσο και στο χώρο των ευρύτερων ζητημάτων που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη δικιά μας την περιοχή.

Μπορώ να πω ότι ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση, που είχαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ».

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πως σχολιάζετε τις χθεσινές συμφωνίες και ειδικότερα στο πεδίο των ερευνών;

Αντώνης Σαμαράς: «Για τις έρευνες είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Αλλά θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου -τον άκουσα χθες- ότι αν είχαμε μυαλό, εδώ και 30 χρόνια δεν θα διώχναμε το πάρα πολύ πλούσιο δυναμικό, επιστημονικό δυναμικό των Ελλήνων, που αντί να τους απορροφήσουμε εδώ πέρα –και είναι πολύ μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια- τους στείλαμε στο εξωτερικό. Ένα από τα πρώτα θέματα, τα οποία θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της, το κυβερνητικό, θα είναι η στόχευση του επαναπατρισμού αυτού του δυναμικού, που είναι πρώτης ποιότητος, Έλληνες επιστήμονες, που σήμερα, δυστυχώς, βρίσκονται έξω. Πρέπει να ξαναέρθουν στον τόπο μας».


ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ «ΣΤΡΑΤΦΟΡ», ΜΕ ΤΟ… ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΕΣΙ!..


ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΝΕ ΝΟΗΜΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ...


«Η αυξημένη διπλωματική Ελληνο-Ισραηλινή δραστηριότητα, ύστερα από την δεύτερη σε λιγότερο από ένα μήνα συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου έχει ως στόχο την Τουρκία», σύμφωνα με την ανάλυση του γνωστού αμερικανικού ινστιτούτου «Στράτφορ».

Μια ανάλυση που εκδόθηκε σχεδόν αστραπιαία αμέσως με το που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα ο Ισραηλινός ηγέτης δίνει με νόημα αλλά και αιχμές… τα «νέα δεδομένα» και τις εν δυνάμει συμμαχίες που επιχειρεί η Αθήνα να δημιουργήσει έναντι της αυξανόμενης επιθετικότητας και προκλητικότητας της Άγκυρας.

Η ανάλυση του «Στράτφορ», που παραθέτουμε πιο κάτω, είναι γλαφυρή και ενδεικτική στο πώς σκιαγραφεί με σαφώς μειονεκτικούς υπαινιγμούς για την Ελλάδα, αλλά και πώς οι Αμερικανοί βλέπουν τις ενέργειες του Eλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον «ειδικό αναλυτή» του πλέον ισχυρού αμερικανικού ινστιτούτου, το οποίο στηρίζει τις θέσεις, τις απόψεις και τις αναλύσεις σε ένα πολύπλευρο και πολυσχιδές δίκτυο πληροφοριών που ελέγχει απόλυτα η «ΣΙΑ» «Με την Ελληνό-Ισραηλινή συνεργασία, το Ισραήλ επιδιώκει να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτελέσει (περιφερειακή) δύναμη στην Μέση Ανατολή», την ώρα που, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το γνωστό ινστιτούτο, «η αδύναμη Αθήνα επιθυμεί να δείξει στην Άγκυρα ότι διαθέτει επιλογές, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο».

Για τον αναλυτή του αμερικανικού ινστιτούτου «Στράτφορ», «η Ελλάδα αποτελεί το τέλειο εργαλείο για το Ισραήλ, δεδομένης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που υπάρχει στο Αιγαίο», επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο έλεγχος του Αιγαίου είναι ζωτικής σημασίας για την Αθήνα στην άσκηση της κυριαρχίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα χιλιάδες νησιά της». Αλλά για να διατηρήσει τον έλεγχο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Στράτφορ», «η Ελλάδα χρειάζεται την πλέον εξελιγμένη πολεμική αεροπορία, μια υπόθεση ιδιαίτερα δαπανηρή για μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ακόμα και στην περίπτωση που δεν αντιμετώπιζε τεράστιο χρέος».

«Το γεγονός αυτό, -όπως καταγράφεται στην αμερικανική ανάλυση- καθώς και η αυτοπροωθούμενη νέα ώθηση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή ως περιφερειακού στρατηγικής σημασίας παίκτη, δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να αποτελέσει ούτε καν απειλή για την Άγκυρα. Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις με την Τουρκία, προσφέροντας μια ελεγχόμενη μείωση των δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά η Άγκυρα έχοντας αποκρούσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την κίνηση, και γιατί δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή, αλλά και διότι η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στον Καύκασο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, χρειάζεται να διατηρήσει την στρατιωτική ισχύ της και δεν μπορεί να αντέξει μια μείωση».

«Ισραήλ και Ελλάδα -συνεχίζει το «Στράτφορ»- βλέπουν τα οφέλη από την σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, ως έναν τρόπο να απαλλαχθούν από την Τουρκία - με το Ισραήλ να ελπίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί για μια δυναμική Ελλάδα στα δυτικά της σύνορα, την ώρα που η Ελλάδα επιθυμεί να επιδείξει στην Άγκυρα ότι διαθέτει και άλλες επιλογές για να διατηρηθεί η ισορροπία στην Αιγαίο».

Αυτό ως ζητούμενο αποτελεί, σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης, «αλλαγή στην πολιτική πραγματικότητα. Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν υποστηρικτής της δημιουργίας αραβικού κράτους, με πολλά μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα. Η Ελλάδα υπήρξε αντίθετη με το Ισραήλ, εξαιτίας της καχυποψίας της για την Ισραηλινό-Τουρκική συμμαχία, και επειδή δεν ήθελε να βρεθεί απομονωμένη από τις αραβικές εξαγωγές στο κομμάτι της ενέργειας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά με την αποδυνάμωση Τουρκό-Ισραηλινής συμμαχίας -κλειδί για την ισορροπία δυνάμεων στην Μέση Ανατολή- η Αθήνα βλέπει μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Οι εκθέσεις που θέλουν την Αθήνα να επιτρέπει τα ισραηλινή μαχητικά να χρησιμοποιήσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, θα μπορούσαν να αποτελούν ακριβώς αυτό μήνυμα προς την Άγκυρα».


«Ωστόσο -όπως αναφέρει το «Στράτφορ»- από ισραηλινή άποψη, μια συμμαχία με την Ελλάδα αποτελεί μετά βίας ένα υποκατάστατο της σχέσης, όπως ήταν αυτή με την Τουρκία».

Ο αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα του με δεικτικό τρόπο έναντι της χώρας μας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στη Μέση Ανατολή, εκτός από την ένταξη στην ΕΕ και μια ιστορία της διπλωματικής στήριξης των αραβικών κρατών. Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν θα έχει καμία επίπτωση στη συνολική στάση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στην περιοχή».

Αντιθέτως, το ισχυρό αμερικανικό ινστιτούτο, και παρά την επιφανειακή προσωρινή ένταση στις Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, προφανώς επειδή γνωρίζει βαθύτερα μερικά γεγονότα σε συνδυασμό μιας σειράς πληροφοριών, σημειώνει συγκριτικά για το ρόλο της Ελλάδας και αντίστοιχα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας στο πίσω μέρος της σκέψης τους οι αμερικανοί τον εκφρασμένο στόχο της Αθήνας να αποτελεί την βασική στρατηγική πύλη, δίοδο και γέφυρα ειρήνης προς την Μεσόγειο -άποψη που προωθούσε μετ' επιτάσεως και η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή- το «Στράτφορ» σημειώνει με νόημα ότι «Το ίδιο δεν συμβαίνει και με την Τουρκία. Η Τουρκία, ως σύμμαχος, θα αποτελούσε ισχυρό πλεονέκτημα για το Ισραήλ. Επιπλέον, η Ελληνό-Ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν είναι κάτι καινούργιο. Το καλοκαίρι του 2008, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε την «πρόβα νυφικού» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση- για μια (ισραηλινή) επίθεση εναντίον του Ιράν πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα.


Ο ειδικός αναλυτής του «Στράτφορ» καταλήγει τελικά με σαφώς μειονεκτική την θέση της Ελλάδος ως προς την Τουρκία «πως αυτές οι διπλωματικές κινήσεις αποτελούν κάτι λίγο παραπάνω από ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Το Ισραήλ κεντρίζει την Άγκυρα με την αύξηση των δεσμών με την Αθήνα και η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσελκύει την προσοχή, δεδομένων των σημερινών πιέσεων που της ασκούνται. Αλλά με τις προτεραιότητες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη, και με την Ελλάδα (να είναι) πάρα πολύ αδύναμη να αποτελέσει αξιόπιστη απειλή, θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο πέρα από την επιφανειακή σύσφιξη των Ελληνό-Ισραηλινών σχέσεων, προκειμένου να παράσχουν κίνητρο στην Άγκυρα να αλλάξει την πορεία της».


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: EIXE ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ «ΛΟΜΠΥ» ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ «AIPAC», ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΙΟΥΝΙΟ...


Εμείς να προσθέσουμε, πως στην ίδια ευθεία γραμμή σύσφιξης των σχέσεων με το Ισραήλ κινείται και η Κύπρος το τελευταίο διάστημα, και αυτό κατέδειξε και η στάση των Αμερικανό-Κυπριακών οργανώσεων στις ΗΠΑ, στην πρόσφατη κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μετά το «Ισραηλινό ρεσάλτο» στην Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια τον περασμένο Μάιο.

Μια ματιά στην καταχώρηση στον αμερικανικό Τύπο των Κυπριακών οργανώσεων με αφορμή την θλιβερή μαύρη επέτειο για τα 36 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, λέει πολλά…

Σύφμωνα, τέλος, με αποκλειστικές πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency, «βασική προεργασία» και ενημέρωση για την νέα γραμμή προσέγγισης με το Ισραήλ για αυτές τις δυο σημαντικές επισκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ και αντίστοιχα του κ. Νετανιάχου στην Αθήνα, τόσο σύντομα και με τέτοια θεαματική πρόοδο στις σχέσεις αμφότερα των δυο χωρών Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο παράγοντες 4μελούς της ομάδας του Κυπριακού Λόμπυ στις ΗΠΑ, που δραστηριοποιήθηκαν αμέσως μετά το Ισραηλινό ρεσάλτο την Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωνε ηγετικό στέλεχος της ΠΣΕΚΑ αλλά και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής προς το GreekAmericanNewsAgency, τονίζοντας πως «τώρα δίδεται στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, μια ακόμα ευκαιρία να αναπτυχθούν συμμαχίες και συνεργασίες έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ποτέ την επιθετική στρατηγική της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.

Τώρα έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε στην Τουρκία, ότι μπορούμε να κάνουμε ισχυρούς σύμμαχους στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, και θα το δείτε τις επόμενες ημέρες» έλεγε χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάϊο και με νόημα, λίγο μετά τα πρώτα 24ωρα από το «Ισραηλινό Ρεσάλτο» στην ναυτική Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, γνωστός Αμερικανο-κύπριος ηγέτης του γνωστού κουαρτέτου της Αμερικανό- Κυπριακής ηγεσίας του Κυπριακού Λόμπυ στις ΗΠΑ, ο οποίος κινήθηκε άμεσα και με ταχύτητα με παράγοντες του πανίσχυρου Ισραηλινού AIPAC, με τους οποίους ήρθε σε επαφή και επικοινωνία για προσέγγιση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.


Αλέξανδρος Στεφανόπουλος και GreekAmericanNewsAgency

Δεν υπάρχουν σχόλια: