Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΣΤΟΡΓΗ»

Ποια είναι η ΣΤΟΡΓΗ και γιατί ιδρύθηκε

Στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός από παιδιά κάθε χρόνο αρρωσταίνει από διάφορα κακοήθη νοσήματα. Οι παιδίατροι, οι ειδικοί για τις νεοπλασίες πιστεύουν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν δυστυχώς τα επόμενα χρόνια.
Το παρήγορο είναι ότι, όταν προσφερθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία, περίπου τα 2 στα 3 παιδιά θεραπεύονται.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τόσο τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, όσο και οι γονείς τους επειδή ξαφνικά βλέπουν να αλλάζουν τα πάντα στη ζωή τους, εξαιτίας της κακοτυχίας που τους έπληξε, χρειάζονται, ουσιαστική και αδιάκοπη υποστήριξη και βοήθεια.
Έχοντας υπ όψιν αυτά τα δεδομένα, η κυρία Τίμη Μπακατσέλου σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα σωματείο, το οποίο θα ενδιαφερόταν για όλα αυτά τα παιδιά. Έτσι ίδρυσε με την βοήθεια μεγάλου αριθμού γυναικών της Θεσσαλονίκης τον Σύλλογο Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών «ΣΤΟΡΓΗ». Τα μέλη της «ΣΤΟΡΓΗΣ» σήμερα είναι περίπου 260.
Η ΣΤΟΡΓΗ είναι ο σύλλογος που ίδρυσαν οι Φίλοι των Καρκινοπαθών Παιδιών το 1991 στη Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσουν τα παιδιά που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα και να συμπαρασταθούν στους γονείς τους.

Ποιο ήταν μέχρι σήμερα το πρώτο μεγάλο έργο της ΣΤΟΡΓΗΣ

Το πρώτο μεγάλο έργο της ΣΤΟΡΓΗΣ είναι η κατασκευή κι ο επιστημονικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός ενός Αιματολογικού Κέντρου, το οποίο εδώρισε στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» και του οποίου τα εγκαίνια έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.
Το Αιματολογικό Κέντρο της ΣΤΟΡΓΗΣ, κτίστηκε στο γενικό νοσοκομείο Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ σε χώρο που διατέθηκε από το νοσοκομείο για το σκοπό αυτό. Καταλαμβάνει έκταση 4000 τετραγωνικών μέτρων που είναι διαμοιρασμένη σε 3 ορόφους και διαθέτει 58 κρεβάτια.
Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, εξωτερικά ιατρεία, θαλάμους βραχείας νοσηλείας, εξεταστήρια, εργαστήρια, γραφεία, και γενικότερα βοηθητικούς χώρους υποστήριξης της λειτουργίας των άλλων δύο ορόφων.
Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Η Μονάδα Μεταμόσχευσης αποτελείται από 8 θαλάμους (8 κρεβάτια) υψηλής αποστείρωσης για τις μεταμοσχεύσεις και 6 θαλάμους (8 κρεβάτια) για την προ της μεταμόσχευσης περίοδο, καθώς και για την αποθεραπεία. Από την μελέτη έχουν καθοριστεί ειδικές τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με τις τελειότερες σύγχρονες μεθόδους για την αποστείρωση των χώρων και έχουν προβλεφτεί εδικά υλικά για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η Μονάδα στεγάζει το τμήμα των παιδιών αλλά και των ενηλίκων ώστε να ζουν και αυτοί σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.
Ο τρίτος όροφος περιλαμβάνει την αιματολογική κλινική.
Το Αιματολογικό Κέντρο είναι αυτόνομο. Δεν έχει ανάγκη υποστήριξης από κανένα άλλο τμήμα του νοσοκομείου. Έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Βορείου Ελλάδος και των γειτονικών Βαλκανικών Χωρών. Είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο αιματολογικό κέντρο που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα παρόμοια στον κόσμο.
Το Αιματολογικό Κέντρο της ΣΤΟΡΓΗΣ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Τι άλλο προσέφερε μέχρι σήμερα η ΣΤΟΡΓΗ
  • συνέβαλλε και εξακολουθεί να συμβάλλει στον εξοπλισμό των 2 ογκολογικών αιματολογικών παιδιατρικών κλινικών που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και εξυπηρετούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα ώστε ο βαθμός νοσηλείας και θεραπείας των παιδιών να είναι ο άριστος.
  • χρηματοδότησε κλινικοεργαστηριακές ερευνητικές εργασίες που αφορούσαν μελέτες - αναλύσεις του DNA, γενετικού υλικού, των καρκινικών μεταλλάξεων που παρουσιάζονται στους όγκους των παιδιών. Η ανάλυση του DNA βοηθά την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για κάθε περίπτωση. Όπως ήδη αναφέρθηκε σήμερα με την κατάλληλη θεραπεία τα 2 στα 3 παιδιά γιατρεύονται.
  • Μισθοδοτεί μία βιολόγο για τις ανάγκες της ογκολογικής παιδιατρικής κλινικής του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Νοσοκομείου, καθώς και μία ψυχολόγο για τις αντίστοιχες ανάγκες της ογκολογικής παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
  • Συμπαρίσταται στους γονείς των καρκινοπαθών παιδιών. Η συμπαράσταση αυτή έμμεσα εκδηλώνεται με βοήθεια προς το σύλλογο γονέων των παιδιών η «ΛΑΜΨΗ». Η ΣΤΟΡΓΗ νοικιάζει για το σύλλογο γονέων ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιείται τόσο ως γραφείο όσο και ως χώρος απασχόλησης των παιδιών που έρχονται από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης, όσο αυτά περιμένουν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους.
Ποιοι είναι οι οικονομικοί πόροι της ΣΤΟΡΓΗΣ
Τα έσοδα της ΣΤΟΡΓΗΣ προέρχονται μόνο από ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν έχει καμιά επιχορήγηση.
Το ταμείο της ΣΤΟΡΓΗΣ ενισχύεται από:
  • Τις ετήσιες συνδρομές των μελών της
  • Τις ποικίλου χαρακτήρα εκδηλώσεις που πραγματοποιεί
  • Τις χορηγίες
  • Τις δωρεές
Διοίκηση της ΣΤΟΡΓΗΣ
Η ΣΤΟΡΓΗ δεν εποπτεύεται από κάποιο άλλο όργανο. Είναι φιλανθρωπικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται. Όλα τα μέλη του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.
Η αρχή «ελάχιστα έξοδα-πολλά έσοδα» κατευθύνει τη δραστηριότητα του Διοικητικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό τον λόγο η ΣΤΟΡΓΗ δεν έχει δικό της γραφείο, ούτε υπαλλήλους.

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο έργο της ΣΤΟΡΓΗΣ
Το επόμενο μεγάλο έργο της ΣΤΟΡΓΗΣ είναι η δημιουργία και η λειτουργία ενός ξενώνα για τα άρρωστα παιδιά και τους συνοδούς τους όταν έρχονται από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης. Εκεί θα φιλοξενούνται δωρεάν για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους. Ήδη ο ξενώνας αυτός έχει τελειώσει, βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμαριάς και υπολογίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία του.
Ο ξενώνας οικοδομήθηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς, επί δημαρχίας Χριστόδουλου Οικονομίδη και αποτελείται από 4 ορόφους συνολικού εμβαδού περίπου 2.000 τ.μ.. Διαθέτει 18 δίκλινα δωμάτια με ατομικό λουτρό, κουζίνα σε κάθε όροφο, τραπεζαρία, κυλικείο, χώρους για πλυντήρια-στεγνωτήρια, βοηθητικούς χώρους, χώρους αναψυχής καθώς και χώρους διδασκαλίας ώστε τα παιδιά να μη χάνουν την επαφή με τα μαθήματά τους. Διαθέτει ακόμα δωμάτιο για ημερήσια φιλοξενία παιδιών που έρχονται αυθημερόν για θεραπεία ή επανεξέταση. Εξοπλισμένος με διάφορους ειδικούς χώρους αλλά και βοηθητικούς χώρους, ο Ξενώνας δίνει τη δυνατότητα στις φιλοξενούμενες οικογένειες να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες τους.
Τηλ. επικοινωνίας : 2310/544.320 - Διεύθυνση : Ταχυδρομική Θυρίς 10278 – Θεσσαλονίκη
E-mail : storgi544320@gmail.com -Αρ. Λογαριασμού : ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (πρώην CPB 6140-40/0) -ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5238-003337-337 -ALPHA BANK 470 200 200 4865 -
EUROBANK 203-0101022588

Η ΣΤΟΡΓΗ είναι ένα φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η ΣΤΟΡΓΗ ιδρύθηκε το 1991, μετά από την πρωτοβουλία της κας Τίμης Μπακατσέλου μαζί με μια ομάδα γυναικών, που είχαν την κοινωνική ευαισθησία και το όραμα να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα καρκινοπαθή παιδιά της Θεσσαλονίκης αλλά και του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου.
Η ΣΤΟΡΓΗ ασχολήθηκε και ασχολείται με διάφορα έργα βοηθώντας τα άρρωστα παιδιά και τους γονείς τους όπου και όπως είναι δυνατόν. Το πρώτο μεγάλο έργο της ΣΤΟΡΓΗΣ είναι το Αιματολογικό Κέντρο «ΣΤΟΡΓΗ» το οποίο κατασκεύασε, εξόπλισε επιστημονικά και ξενοδοχειακά και εχάρισε στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα κέντρο μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ν.Α. Ευρώπη και ένα από τα πολύ λίγα στον κόσμο σαν αυτόνομο. Δηλαδή δεν χρειάζεται υποστήριξη από κανένα άλλο τμήμα του Νοσοκομείου. Καταλαμβάνει στεγασμένους χώρους 4.500 τετραγωνικών μέτρων, σε 3 ορόφους και διαθέτει 58 κρεβάτια. Με αυτό το έργο δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο ΣΤΟΡΓΗΣ για δεκάδες άρρωστα παιδιά.
Το επόμενο μεγάλο έργο της ΣΤΟΡΓΗΣ είναι η δημιουργία και η λειτουργία ενός ξενώνα για τα άρρωστα παιδιά και τους συνοδούς τους όταν έρχονται για θεραπεία από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης. Εκεί θα φιλοξενούνται δωρεάν για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους. Ήδη ο ξενώνας αυτός έχει τελειώσει, βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμαριάς και υπολογίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία του.
Ο ξενώνας οικοδομήθηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς, επί δημαρχίας Χριστόδουλου Οικονομίδη και αποτελείται από 4 ορόφους συνολικού εμβαδού περίπου 2.000 τ.μ.. Διαθέτει 18 δίκλινα δωμάτια με ατομικό λουτρό, κουζίνα σε κάθε όροφο, τραπεζαρία, κυλικείο, χώρους για πλυντήρια-στεγνωτήρια, βοηθητικούς χώρους, χώρους αναψυχής καθώς και χώρους διδασκαλίας ώστε τα παιδιά να μη χάνουν την επαφή τους με τα μαθήματά τους. Διαθέτει ακόμα δωμάτιο για ημερήσια φιλοξενία παιδιών που έρχονται αυθημερόν για θεραπεία ή επανεξέταση. Εξοπλισμένος με διάφορους ειδικούς χώρους αλλά και βοηθητικούς χώρους ο Ξενώνας δίνει τη δυνατότητα στις φιλοξενούμενες οικογένειες να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες τους.
Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου πυκνώνουν με αυθόρμητες συμμετοχές. Οι δωρητές και χορηγοί με προθυμία συνεισφέρουν για την υλοποίηση των έργων και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Η ΣΤΟΡΓΗ δεν είναι μόνη. Είναι μια πλατύτερη κοινωνική πρωτοβουλία, η οποία βρίσκει ανταπόκριση, σε όλο και ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας μας. Οι υποστηρικτές της ΣΤΟΡΓΗΣ είναι οι «αιμοδότες» της.
Οι πηγές των εσόδων της προέρχονται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών, τις χορηγίες, τις εκδηλώσεις που διοργανώνει και τις δωρεές πολιτών που συγκινούνται από το έργο της. Η ΣΤΟΡΓΗ δεν έχει ζητήσει ποτέ καμία κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση.
Το Σωματείο διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, εκλεγόμενα από τη Γενική Συνέλευση των μελών. 
ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ:  ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ ΜΜΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: